Benoît & Michel Liégeois (Café Liégeois): "Efficiënte samenwerking"

Klantengetuigenis

Café Liégeois, het familiale koffebedrijf uit Luik, werkt sinds 2004 samen met het team van Anne Dorthu, de afdeling van Baker Tilly Belgium in Soumagne. Het is een typisch groeibedrijf in de Luikse regio. Anne Dorthu is de commissaris van de SA Café Liégeois. Zoals U verder kunt lezen in dit interview gaat de dienstverlening van de commissaris verder dan het loutere controleren. De toegevoegde waarde van de commissaris wordt in hoge mate geapprecieerd. Door hun groei heeft de koffebrander hieraan grote behoefte. Het internationale netwerk waartoe Baker Tilly Belgium behoort komt hieraan tegemoet.

Café Liégeois

Michel Liégeois : “Toen mijn broer Benoît en ik het koffiebedrijf in de jaren ’90 overgenomen hebben, zijn we naast het lanceren van nieuwe producten, ook beginnen structureren en investeren in groei. Daardoor waren we klaar voor de revolutie op de koffiemarkt aan het begin van deze eeuw : de komst van de ”coffeepads”. Om zo een groei in een vrijgemaakte markt in goede banen te kunnen leiden, heb je externe en objectieve hulp nodig. Die vonden we bij Baker Tilly Belgium.”

“Sinds 2004 werken we samen met Anne Dorthu als commissaris. Vroeger hield ik mij zelf bezig met de boekhouding en de balans. Door de aanhoudende groei was daar steeds minder tijd voor. Het ogenblik brak aan om een interne boekhouddienst op te zetten en dan wordt de controle door een revisor heel leerrijk en constructief. De samenwerking is positief. Een goedgekeurde balans geeft een zeker en goed gevoel, maar is zeker niet het einde.”

“De voorbije jaren is er een uitgebreidere samenwerking ontstaan. We kregen door onze groei behoefte aan dienstverlening op meerdere domeinen. Omdat Dorthu deel uit maakt van de groep Baker Tilly Belgium en het internationale netwerk Baker Tilly International, konden ze daar op inspelen. Iets wat onze vorige adviseur niet kon,” aldus Michel Liégeois.

Benoît Liégeois : “Elk jaar krijgen we een lijst met aanbevelingen van Baker Tilly Belgium, die ook opgevolgd worden. Ze kijken na welke procedures niet goed lopen of kunnen verbeterd worden. Het team van Anne Dorthu werkt regelmatig en goed samen met onze eigen interne financiële afdeling. Het zijn vaak de kleine dingen die het verschil maken. We hebben nog nooit het gevoel gehad dat het werk niet goed was.”

“Ondanks onze huidige positie op de koffiemarkt willen we toch een familiaal bedrijf blijven. We hebben geen behoefte aan extern kapitaal. We blijven investeren met eigen middelen op een leefbare manier. Om het risico te beperken en de toekomst veilig te stellen, adviseert Baker Tilly Belgium ons eveneens qua structurering van de vennootschappen. Het vastgoed bijvoorbeeld zal in een aparte vennootschap ondergebracht worden. Ook met een familiale regeling hebben ze ons geholpen,” besluiten Benoît en Michel Liégeois.

Café Liégeois: een familiebedrijf met smaak

Café Liégeois is ontstaan in de jaren ’50 uit Charles Liégeois’ passie voor koffie. Deze koffiebrander met visie heeft in de jaren ’90 zijn ‘savoir-faire’ aan zijn zonen Michel en Benoît overgedragen. Zij zetten vandaag de familietraditie met evenveel enthousiasme verder. Na meer dan een halve eeuw heeft Café Liégeois zich als ‘Meesterbrander’ op het internationale niveau weten te vestigen, zonder de liefde voor het product te verliezen, wat het kenmerk is van de ambachtsman. Het bedrijf ontleent zijn kracht aan het feit dat de aandelen in familiehanden zijn, waardoor het onafhankelijk is van andere concerns.

Complete service

Koffie branden en distribueren vertegenwoordigt 60% van de bedrijfsactiviteiten van Café Liégeois, waar elke maand 350 ton koffie gebracht wordt om te worden gebrand. Om zijn aanbod volledig te maken, verpakt het ook suiker en melk. Omdat Café Liégeois een eigen drukkerij bezit, is het autonoom op het gebied van verpakkingen. Tegelijkertijd heeft het bedrijf een belangrijke handelsactiviteit ontwikkeld. Het verzorgt de logistiek en de klantenservice voor het plaatsen en onderhouden van koffie- en espressoapparaten zowel voor professionals als voor particulieren. Het zorgt ook voor de levering van diverse toebehoren in de rand (dranken, snacks, accessoires, servies…) voor professionals en grootkeukens. Door dit uitgebreide aanbod kan Café Liégeois zich erop beroemen een complete service aan zijn klanten te leveren.

Het bedrijf exporteert ook naar Rusland, de VS en diverse Europese landen: de export is goed voor 40% van de omzet, die momenteel op groepsniveau ongeveer 30 miljoen euro per jaar  bedraagt. De bedrijfszetel van Café Liégeois bevindt zich sinds 1992 in Battice in de regio Luik. Op een oppervlakte van ongeveer 9000 m² bevinden zich de administratieve gebouwen, werkplaatsen en magazijnen. Er zijn twee extra bedrijfszetels voor de distributie van Café Liégeois-producten en diensten : de dochteronderneming Paulista SA in Brussel, en Luxsucre.

Actief in de hele koffieconsumptieketen

Café Liégeois distribueert zijn producten aan restaurants, cafés en hotels; via de distributiesector, als huismerk (private label) of als het merk Café Liégeois; aan grootkeukens, overheidsinstanties en bedrijven… Het bedrijf is op die manier actief in de hele keten van de koffieconsumptie.

Facts & Figures Café Liégois (2013)

  • opgericht in 1955 in Luik
  • familiebedrijf, 2de generatie
  • vestigingen in Battice (hoofdzetel), Brussel en Differdange (Luxemburg)
  • 100 medewerkers
  • 30 miljoen € omzet (waarvan 40 % export)