Vereenvoudigde en versoepelde regeling overheidsopdrachten

Vakartikels

Op 30 juni 2017 trad de nieuwe wet op de overheidsopdrachten in werking. De bedoeling is de bestaande regels te vereenvoudigen en te versoepelen. Deze wetgeving is niet alleen van toepassing op overheden, maar ook bepaalde vzw’s dienen hieraan te voldoen. Belangrijk is dat opdrachten die een lagere waarde hebben dan 30.000 euro exclusief BTW de procedure van de overheidsopdrachten niet meer hoeven te volgen.

Wat en wie

De overheid definieert overheidsopdrachten als “werken, leveringen of diensten die een aanbestedende overheid bestelt of waartoe ze opdracht geeft”. Accountancy, controle, boekhouding en juridische dienstverlening zijn diensten die onder deze formulering vallen. 

Ook private organisaties kunnen beschouwd worden als “aanbestedende overheid” en zijn bijgevolg onderworpen aan de wetgeving inzake overheidsopdrachten. Zo denken we bijvoorbeeld aan vzw’s die afhangen van een overheid.

Criteria die bepalen of men onderworpen is of niet

Om onderworpen te zijn aan de wet overheidsopdrachten, moet het vooreerst gaan om organisaties die rechtspersoonlijkheid hebben en opgericht zijn met een specifiek doel: “voorzien in behoeften van algemeen belang die niet van commerciële aard zijn” en die voldoen aan ten minste één van de volgende criteria:

  • de overheid financiert in hoofdzaak, dit is meer dan 50 %, de werkzaamheden van de organisatie;
  • de leden van de directie, van de raad van bestuur of van de raad van toezicht van de organisatie worden voor meer dan de helft aangeduid
    door de overheid; of
  • het beheer van de organisatie is onderworpen aan toezicht van de overheid (vb kinderopvang van Kind & Gezin).

Gunningswijze bepalen als de wet van toepassing is

De gunningswijze en de modaliteiten die moeten worden toegepast, zijn dan weer afhankelijk van de waarde van de dienst, de levering of het werk. Het kan hier dan gaan om een aanbesteding, offerte, onderhandeling, concurrentiedialoog, ontwerpenwedstrijd,…

De modaliteiten hebben dan weer betrekking op een open of beperkte procedure, aankoopsysteem of veiling. Als de gunningswijze en de modaliteiten vastliggen, dient de organisatie ook de gunningscriteria te bepalen. U kan immers de opdracht gunnen aan de goedkoopste aanbieder, doch andere beweegredenen kunnen u laten beslissen om in zee te gaan met een andere aanbieder omdat die bv sneller kan leveren, de kwaliteit beter is,…We gaan er niet verder op in omdat dit ons hier te ver zou leiden.

Wet overheidsopdrachten niet van toepassing voor opdrachten van minder dan 30.000 euro

Voor opdrachten die niet onder de wet overheidsopdrachten vallen, volstaat de procedure van de aanvaarde factuur. Het betreft hier de opdrachten van een beperkte waarde. Vroeger lag de grens voor deze opdrachten op 8.500 euro, nu is de grens verhoogd naar 30.000 euro (exclusief BTW). Door het optrekken van dit drempelbedrag, wordt de te volgen procedure in vele gevallen heel wat eenvoudiger.

De aanvaarde factuur is een bewijs van de sluiting van de opdracht. U hoeft geen bestek meer op te maken of formele offertes op te vragen bij verschillende kandidaten. De markt dient u wel te laten spelen en u moet kunnen aantonen dat u de markt consulteerde. De markt raadplegen kan door brochures bij te houden van leveranciers of zelfs door screen shots van verschillende websites te maken. U dient enkel aan te tonen dat u minstens twee verschillende kandidaten “consulteerde”. 

Let wel: u mag geen “salami”-politiek toepassen en de opdracht opdelen in verschillende kleinere opdrachten teneinde onder de drempel van 30.000 euro exclusief BTW te blijven om op die manier de regelgeving inzake overheidsopdrachten buiten spel te zetten.

CONCLUSIE

De wetgeving inzake overheidsopdrachten is vereenvoudigd en versoepeld door het grensbedrag op te trekken naar 30.000 euro zonder BTW, maar het blijft belangrijk om u te laten omringen met mensen die over de nodige kennis en vaardigheden beschikken teneinde mogelijke onduidelijkheden uit te klaren en knopen in het kluwen van de overheidsopdrachten te ontwarren. 

Voor meer bijkomende informatie, kan u steeds contact opnemen met Anne Roucourt (Legal Partner) van de Legal afdeling.