Zomerakkoord 2017: Maatregelen inzake personenbelasting

Vakartikels

In dit artikel worden de maatregelen van het recente zomerakkoord van de regering besproken inzake personenbelasting en spaarfiscaliteit, onder voorbehoud van definitieve teksten. 

tax

Spaarfiscaliteit

  • Aangezien er nog nooit zoveel geld op spaarboekjes stond als vandaag, voorziet de regering in een aantal maatregelen om dat geld te activeren en de spaarder aan te zetten om te beleggen in risicokapitaal. Zo heeft de regering beslist om de vrijstelling op interesten op spaarboekjes te halveren tot 940 EUR per persoon (het huidige grensbedrag bedraagt 1.880 EUR). Op interesten op spaarboekjes die de limiet van 940 EUR overschrijden, dient er 15 % roerende voorheffing betaald te worden. Gelet op de huidige interestvoeten, zal dit voor de gemiddelde spaarder evenwel geen nadelige impact hebben. Daarnaast komt er een tweede vrijstellingsdrempel voor inkomsten uit aandelen van 627 EUR.
  • Wat het pensioensparen betreft, zal de belastingplichtige voortaan de keuze hebben tussen een belastingbesparing van 30% op het huidige limietbedrag van 940 EUR aan pensioensparen of een belastingbesparing van 25% op een hoger bedrag van 1.200 EUR aan pensioensparen.
  • De regering voert een “abonnemententaks” in waardoor natuurlijke personen voortaan een jaarlijkse heffing van 0,15% verschuldigd zijn op hun Belgische en buitenlandse effectenrekeningen van zodra het bedrag op deze rekeningen meer dan 500.000 EUR per persoon bedraagt. De regering viseert rekeningen waarop aandelen, obligaties en fondsen voorkomen. Pensioenspaarrekeningen en levensverzekeringen worden uitgesloten van deze maatregel.
  • De beurstaks op obligaties die momenteel 0,9% bedraagt, wordt verhoogd naar 0,12% vanaf 1 januari 2018. Daarnaast wordt de beurstaks op aandelen opgetrokken van 0,27% naar 0,35%, eveneens van toepassing vanaf 1 januari 2018.

Zelfstandigen

Het beroepskostenforfait wordt hervormd waardoor het beroepskostenforfait voor zelfstandigen geharmoniseerd wordt met dat van loontrekkers.

Daarnaast voorziet de regering in een wijziging wat de aftrekbaarheid van autokosten voor eenmanszaken betreft. In de toekomst moet rekening gehouden worden met de CO2-uitstoot van de wagen. Verder zou de belasting op stopzettingsmeerwaarden in de personenbelasting verminderen.

Flexi-jobs

Het bestaande systeem van flexi-jobs in de horeca zal worden uitgebreid tot ‘alle handelsactiviteiten’ en opengesteld worden voor gepensioneerden. Met ‘alle handelsactiviteiten’ verwijst de regering naar de detailhandel en zelfstandige kleinhandel, warenhuizen,... zoals bijvoorbeeld een bakker, slager of krantenwinkel. Werknemers die reeds een volwaardige baan hebben, zullen in deze handelszaken belastingvrij kunnen bijklussen.

Winstdeelname voor werknemers

Er zal een nieuw flexibel stelsel voor winstdeelname worden ingevoerd waardoor bedrijven in de toekomst op een fiscaal en parafiscaal vriendelijke wijze een winstpremie kunnen uitkeren aan hun werknemers. Deze komt bovenop de loonnorm.

Voor verdere toelichting kan u steeds terecht bij uw dossierbeheerder of bij Yves Coppens  (Individual Tax Partner) van onze Tax consultancy afdeling.